POTRAWY DLA ALERGIKÓW

GRZANKI z CZERWONĄ KAPUSTĄ

GRZANKI z CZERWONĄ KAPUSTĄ

 

2-20170516_094915 — kopia.jpg

SKŁADNIKI:

pieczywo, majonez, masło, kapusta czerwona zasmażana, keczup, przyprawy (u mnie były to zmielone orzeszki pistacjowe)

 

WYKONANIE:

*pieczywo posmarować masłem takim, jakiego używamy,

* nałożyć na pieczywo czerwoną kapustę,

* po wierzchu posmarować majonezem i posypać lubianą przyprawą, ja posypałam mielonymi orzeszkami pistacjowymi,

* grill nastawić w piekarniku na 160 stopni, wstawić grzanki do zimnego piekarnika – piec ok. 5 – 6 minut

 

PODAWAĆ:

*jako danie śniadaniowe lub kolacyjne,

* z keczupem lub innym sosem,

* dobrze smakuje też z sałatkami, np. mizerią, sałatą

 

UWAGI:

*jest to "pyszny" sposób na wykorzystanie kapusty, która została nam z obiadu. Jest też fajnym sposobem podania jej dzieciom, które nie przepadają za taką kapustą,

* na wierzchu zamiast majonezu, można użyć żółtego sera,

* posypka z mielonych pistacji po wierzchu grzanek, daje pyszny smaczek podobny do parmezanu, jest to ważne dla osób będących na diecie bezmlecznej.

 

JM :)

przepisy kulinarne Serwis kulinarny - Katalog Smaków
(function(d, s, id) {var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/sdk.js#xfbml=1&appId=212341158795325&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));