POTRAWY DLA ALERGIKÓW

GOŁĄBKI z SOSEM POMIDOROWYM

GOŁĄBKI z SOSEM POMIDOROWYM

7-20170513_113704 (11).jpg

SKŁADNIKI:

70 dag mięsa (używam karczek), 2 woreczki ugotowanego ryżu, 2 cebule, sól, 20 dag uduszonych pieczarek, „Posypka warzywna” (mielone suszone warzywa), „Zielona Posypka” (suszone natki), 1-2 główki kapusty białej, woda, przecier lub koncentrat pomidorowy, olej, mąka ziemniaczana, majonez (niekoniecznie)

1-20170513_113704.jpg1-DSCN8323.JPG2-DSCN0137.JPG

 

WYKONANIE:

GOŁĄBKI:

* ugotować ryż w lekko osolonej wodzie (25 minut, by był kleisty),

mięso pokroić w kawałki, oprószyć przyprawami (sól, „Zielona Posypka”, „Warzywna Posypka”),

* wsypać na rozgrzany tłuszcz, wlać wody do połowy wysokości mięsa, dusić, aż woda wyparuje, zrumienić,

* na drugiej patelni udusić cebulkę, lekko ją zrumienić

* ostudzić – zmielić maszynką do mięsa: mięso, cebulę, pieczarki, 1 woreczek ryżu,

* połączyć mieloną masę z ryżem – wymieszać, dosmaczyć wg gustu smakowego),

* w kapuście wyciąć głąb, włożyć ją do osolonego wrzątku – parzyć liście zdejmując je partiami,

* z pojedynczych liści ściąć twarde nerwy,

* na każdy liść nakładać porcje farszu, boki kapusty złożyć do środka, następnie zwinąć w roladkę,

* gołąbki ciasno ułożyć w naczyniu (rondlu, garnku) wysmarowanym olejem i wyłożonym liśćmi kapusty,

* polać je przecierem pomidorowym i odrobiną wody z parzenia kapusty), przykryć liśćmi, które pozostały (popękane),

* postawić na palniku, po zagotowaniu zmniejszyć źródło energii, pod przykryciem dusić, aż kapusta będzie miękka. Gołąbki z młodej kapusty będą szybciej miękkie. Zwrócić też uwagę by woda nie wygotowała się.

3-20170513_113704 (22).jpg

2-20170513_113704 (4).jpg

 

4-20170513_113704 (8).jpg

 

SOS POMIDOROWY GOŁĄBKOWY:

* wlać do rondla wodę, w której parzyliśmy liście kapustę, w ilości zależnej od ilości sosu, który chcemy zrobić,

* dodać koncentrat lub przecier pomidorowy, dodać łyżeczkę „Posypki warzywnej”,

* gotować jeśli był to przecier, aż zmniejszy się do zakładanej ilości,

* zagęścić mąką ziemniaczaną - w zimnej wodzie (2 łyżki wody) rozmieszać mąkę,

* wyłączyć gaz/palnik,

* wlewać wolno do sosu, energicznie mieszając, by nie zrobiły się kluchy,

* odlać sosu do kubeczka, dodać majonez – rozmącić i wlać do sosu, rozmieszać,  dosmaczyć solą.

 

DSC_1824.JPG

 

PODAWAĆ:

* jako samodzielne danie obiadowe, same lub z ziemniakami,

* okazjonalnie.

 

7-20170513_113704 (11).jpg

 

UWAGI:

* 1 woreczek ryżu lub połowę ugotowanego inaczej, zmielić z reszta składników, by uzyskać dobrą kleistość farszu, żeby nie rozsypywał się,

* mięso może być użyte surowe lub gotowane z rosołu,

* sos zrobiony na kapuścianej wodzie, jest pyszny i tylko „gołąbkowy”,

* takie gołąbki razem z sosem można zamrozić.

 

JM :)

przepisy kulinarne Serwis kulinarny - Katalog Smaków
(function(d, s, id) {var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/sdk.js#xfbml=1&appId=212341158795325&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));