POTRAWY DLA ALERGIKÓW

SAŁATKA MAKARONOWA

SAŁATKA MAKARONOWA

 

20170329_162118 — kopia.jpg

20170330_132618 — kopia.jpg

 

SKŁADNIKI:

1 duża kokilka ugotowanego makaronu (400 ml) (ja użyłam makaron ryżowy), mała kokilka mrożonego groszku ugotowanego, 3 płaty szynki, 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem, 2 średnie ogórki konserwowe, majonez, „Zielona Posypka” (lub inna lubiana przyprawa), pieprz czarny, sól, oliwa/olej

 

WYKONANIE:

*cebulkę razem ze szczypiorkiem drobno posiekać, wsypać do miski i lekko posolić,

* plastry szynki pokroić w makaronik o długości kilku cm, wsypać na rozgrzany olej na patelni i podsmażyć. Ta czynność pozbawi szynkę wilgotności i nada sałatce fajny smak. Wsypać szynkę do sałatki,

* dodać do miski także groszek,

* ogórek konserwowy pokroić w plastry, następnie poprzecznie pokroić go w makaronik i dodać do sałatki,

* całość posypać przyprawami – wymieszać,

* dodać majonez (ilość wg gustu smakowego i ilości sałatki) – wymieszać.

 

PODAWAĆ:

*jako danie kolacyjne lub śniadaniowe z wędliną, gotowanym mięsem lub buraczkami,

* jako danie obiadowe, z mięsem, panierowanymi pieczarkami i dodatkami typu: ogórek kiszony, konserwowy, mizeria, fasolka z tartą bułką, buraczkami…

* jako danie okazjonalne,

* można zabierać w pojemniczku do pracy lub w podróż.

 

UWAGI:

*przepis jest bardzo kreatywny,

* głównym składnikiem jest makaron, inne można zmieniać, np. zamiast groszku użyć kukurydzę, dodać kukurydzę świeżą lub konserwową… itd.

 

JM :)

przepisy kulinarne Serwis kulinarny - Katalog Smaków
(function(d, s, id) {var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/sdk.js#xfbml=1&appId=212341158795325&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));