POTRAWY DLA ALERGIKÓW

SAŁATKA ZIMOWA

SAŁATKA ZIMOWA

 

DSCN0279 — kopia.JPG

 

 

SKŁADNIKI:

Chrupka sałatka z fasolki szparagowej wraz z zalewą, mała cebula, ugotowana marchewka i brokuły, kawałek surowego ogórka, 1 świeży pomidor, sól

 

WYKONANIE:

*cebulę pokroić w ćwierć księżyce lub w kostkę, wsypać do salaterki, posolić, by zmiękła,

*pomidora sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do cebuli, wymieszać,

* dodać pokrojone ogórki w plasterki (jeśli są małe) jeśli większe to półplasterki,

* wsypać resztę składników, marchew w plasterkach, brokuł w różyczkach i sałatkę z fasolki szparagowej , razem z zalewą – wymieszać.

 

PODAWAĆ:

*tradycyjnie do drugich dań,

* jako przystawka na stoły okazjonalne,

* do innych posiłków (kolacja, śniadanie).

 

DSCN0281 — kopia.JPG

 

UWAGA:

*składniki można też dodać inne, np. papryka surowa lub konserwowa, czosnek, jeśli lubimy ostrzejsze smaki, zieleninę,

* zamiast sałatki z fasolki szparagowej, może być każda inna lekko marynowana,

* można dodać lubiane przyprawy, ale ona jest tak smaczna, że nie są konieczne.

 

 

NiNa  :)

przepisy kulinarne Serwis kulinarny - Katalog Smaków
(function(d, s, id) {var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/sdk.js#xfbml=1&appId=212341158795325&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));