POTRAWY DLA ALERGIKÓW

POSYPKA SŁONECZNIKOWA

 

DSC_0855.JPG

n/z: wykonywanie posypki słonecznikowej

 

Pestki słonecznika są bardzo cenne jedzenie. Irena Gumowska bardzo żałowała, że w jej czasach nie było słonecznika łuskanego. My żyjemy w lepszych czasach i już mamy tę wygodę.

Zatem jak p. Irena powołuje się na stare przysłowie „ziarnko do ziarnka zbierze się miarka”. Niby nic, ale chociaż w sezonie warto pogryźć sobie trochę pestek słonecznikowych, a teraz i poza sezonem bo wprowadzamy wtedy do organizmu całe bogactwo skarbów odżywczych.

Małe dzieci intuicyjnie wyczuwają co jest dla nich dobre, bo przechodząc k. straganów, wołają „mamo, kup mi słonecznik…”. Potem my dorośli robimy im wodę z mózgu i podsuwamy czipsy, sznikersy i colę…zabijamy ich naturalny instynkt !!!

 

WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE:

- jest znanym bogatym źródłem Wit. B6

- zawierają 24 % białka z cennymi aminokwasami,

- zawierają 38 % bardzo zdrowego oleju, a z łuskanego aż 55 %,

- zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy i lenolinowy, kiedyś nazywane Wit. F – wykorzystywane w kosmetyce, ale dużo spożywamy tych składników,

- zawiera dużo Wit. E, A i D (zapas słońca na zimę),

- zawierają dużo związków mineralnych: wapń, żelazo (ma go dwa razy więcej niż uznawane za bogate źródło jakim są rodzynki), cynk, potas,

 

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:

- zawiera prostaglandyny – działające podobnie jak hormony, która chroni przed wysokim ciśnieniem, ułatwia wydalanie soli, ułatwia przepływ krwi przez serce do naczyń krwionośnych,

- chroni ścianki żołądka przed powstawaniem wrzodów,

- ze względu na bogate źródło Wit. B6 zaleca się codziennie jedzenie pestek słonecznika to uchroni młodych ludzi przed trądzikiem, wszystkich zapobiega tyciu bo ułatwia spalanie tłuszczów i węglowodanów,

- jedząc pestki słonecznika, zapobiegamy okropnym bólom (nazywanym reumatycznymi) w ramionach, kolanach, stopach, czy palcach. P. Irena radzi, aby zamiast łykania pigułek jeść pestki słonecznika.

 

SKŁADNIKI:

Suszone pestki słonecznika.

 

WYKONANIE:

Najlepiej, gdy mamy maszynkę do mielenia orzechów i innych pestek – mielimy. Możemy też rozdrobnić je w moździerzu. Wsypujemy do pojemnika do przypraw, z nieco większymi dziurkami niż solniczka.

DSC_0860.JPG

n/z: pojemniczki, jakich używam do posypek, spokojnie przez te otwory przelatują mielone pestki. W pierwszej lewej stoi 'Posypka dyniowa", w drugiej "Posypka słonecznikowa", w trzeciej "Posypka z siemienia lnu", w czwartej "Pieprz ziołowy (robię go sama)

 

 

PODAWAĆ:

- posypywać po kanapkach na smarowidło, najlepiej rotacyjnie, nie częściej niż co 3 dni,

- można posypywać risotto, potrawy makaronowe, farsze, kotlety, pieczywo,

- całkiem fajnie smakują dodane do zup i sosów,

- często wykorzystuję je także do deserów, tak jak orzechy, czy migdały mielone,

- można używać do panierek i zrumienione zamiast tartej bułki do gotowanych warzyw.

 

DSC_0611.JPG

n/z: sos hiszpański (Tomate frito) z dwoma kromkami chleba posmarowanymi rozgniecionym ząbkiem czosnku z majonezem, posypanymi "Posypką słonecznikową"

 

 

UWAGI:

- tak przygotowaną posypką można posypywać kanapki dla dzieci, mamy pewność, że nie obciąż im żołądka, bo dziecko nie zawsze potrafi tak dokładnie pogryźć jak dorosły człowiek,

- także ludzie starsi mający problemy z uzębieniem nie mogą dokładnie pogryź, a zwykle mają już problemy trawienne, więc lekka forma podania pestek dyni jest wskazana,

- jest to forma lekkostrawna,

- bardzo zdrowe jest jedzenie w sezonie surowych pestek, dawać dzieciom, niech na spacerze lepiej skubią słonecznik, niż jedzą czipsy (bleeeee),

- zdrowe są kiełki słonecznikowe.

 

Wiemy już jak chronić się w naturalny sposób przed chorobami reumatycznymi, trądzikami, chorobami krążeniowymi, wrzodami żołądka. Niech jedzą je dzieci i staruszkowie…o sobie też nie zapominajmy !!! Takie małe coś, a takie cenne !!!

 

ZAJRZYJ pod LINKI:

 

http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,slonecznik-kalorie-wartosci-odzywcze-i-ciekawostki.html

 

http://mamzdrowie.pl/slonecznik-wlasciwosci/

 

http://alergia-pokarmowa.bloog.pl/id,347113668,title,POSYPKA-DYNIOWA,index.html

 

http://alergia-pokarmowa.bloog.pl/id,6475779,title,POSYPKA-BIALA-z-pestek-dyniii-slonecznika-i-orzechow,index.html

 

http://alergia-pokarmowa.bloog.pl/id,6475758,title,POSYPKA-ZIELONA,index.html

 

 

 

przepisy kulinarne Serwis kulinarny - Katalog Smaków
(function(d, s, id) {var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/sdk.js#xfbml=1&appId=212341158795325&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));