Tradycyjne potrawy inaczej...

DOMOWA MIELONKA

DOMOWA MIELONKA

 

DSC_0060.JPG



To kolejne rozwiązanie mające zastąpić wędliny, z powodu konserwantów (azotyn sodu, sól peklowa, glutaminiam sodu). Robię samodzielnie pasztety, kiełbasę białą, piekę mięsa i kotleciki… Lubiłam też kiedyś bardzo mielonki, które są w sprzedaży, szczególnie przysmak angielski. Szukałam w Internecie przepisów, które by mi pomogły w przygotowaniu takiego przysmaku. Znalazłam różne, dokonałam modyfikacji i na zasadzie prób i błędów powstała ta pyszna mieloneczka, mniam, mniam :)

SKŁADNIKI:

1,3 kg mięsa, 4 ząbki czosnku, sól, 1 łyżkę „Warzywnej posypki” (niekoniecznie), 5 łyżek żelatyny (tej, którą moczy się w zimnej wodzie), 450 ml wody, pieprz naturalny, 1 łyżkę cukru.

 

WYKONANIE:

*mięso zmielić,

*dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy (sól, pieprz czarny, „Warzywna posypka”,

*dodać żelatynę,

* wlać zimną wodę,

* wszystko wymieszać,

* wkładać do słoików,

* pasteryzować 50 minut,

* po tym czasie słoiki zostawić w garnku aż do ostygnięcia.

 

MIELONKA DOMOWA-1 (1).JPG

 

MIELONKA DOMOWA-3.JPG

 

PODAWAĆ:

* tak jak wszystkie wędliny,

* jako kanapki do pracy, szkoły, w podróż,

* jako danie kolacyjne lub śniadaniowe,

* na okazjonalne stoły też się nadaje,

* świetnie smakuje z ketchupem, z musztardą i sama również.

 DSC_3276.JPG

PRZECHOWYWANIE:

*przechowuję w lodówce

 

 

 MIELONKA DOMOWA-21.JPG

n/z: mielonka w słoiczkach gotowa do jedzenia. Zapasy przechowuję w lodówce

 

DSCN0693.JPG


UWAGI:

* cukier powoduje, że mielonka ma lekko różowy kolor,

* najlepiej zaopatrzyć się w słoiczki szersze, łatwiej się wtedy kroi się mielonkę w plastry,

* mięso może być różne” karkówka, cielęcina, wołowina. Najlepsza jest karkówka, bo mięso nie jest zbyt suche. Dobra jest też mielonka wołowa.

* mielonka jest smaczna. Pięknie pachnie, otoczona jest smakowitą galaretką. Można ją pokroić w plastry i podać na półmisku tak jak i inne wędliny. Ja ją uwielbiam, uwielbia ją cała rodzina… Zresztą, jak się zacznie jeść swoje wyroby to te sklepowe śmierdzą mi… i już

 

ZAJRZYJ pod LINKI:

 

http://alergia-pokarmowa.bloog.pl/id,351985299,title,WARZYWNA-POSYPKA,index.html

 

http://alergia-pokarmowa.bloog.pl/id,330781205,title,DOMOWA-MIELONKA,index.html

 

http://alergia-pokarmowa.bloog.pl/index.html?szukaj=sma%BFonka

 

http://alergia-pokarmowa.bloog.pl/id,338579760,title,SMALEC-KAROLINY-wg-przepisu-jej-babci,index.html

 

http://alergia-pokarmowa.bloog.pl/id,331554773,title,PASZTET-DOMOWY-DO-SMAROWANIA,index.html

przepisy kulinarne Serwis kulinarny - Katalog Smaków
(function(d, s, id) {var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/sdk.js#xfbml=1&appId=212341158795325&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));