Tradycyjne potrawy inaczej...

DOMOWA MIELONKA



DOMOWA MIELONKA



 To kolejne rozwiązanie mające zastąpić wędliny, z powodu konserwantów (azotyn sodu, sól peklowa, glutaminiam sodu). Robię samodzielnie pasztety, kiełbasę białą, piekę mięsa i kotleciki… Lubiłam też kiedyś bardzo mielonki, które są w sprzedaży, szczególnie przysmak angielski. Szukałam w Internecie przepisów, które by mi pomogły w przygotowaniu takiego przysmaku. Znalazłam różne, dokonałam modyfikacji i na zasadzie prób i błędów powstała ta pyszna mieloneczka, mniam, mniam...:-)



 DOMOWA MIELONKA



Składniki: 1,3 kg mięsa (karkówka, cielęcina, wołowina), 4 ząbki czosnku, sól, 4 łyżki żelatyny, 250 ml wody, pieprz naturalny.



 


n/z: Pierwszy etap przygotowywania mielonki z mięs: karczek, szynka…



 Wykonanie: Mięso mielimy + czosnek przeciśnięty przez praskę + sól + pieprz + żelatynę + zimną wodę – dokładnie wszystko mieszamy – wkładamy do słoików – pasteryzujemy 50 minut  – po tym czasie słoiki zostawiamy w garnku aż do ostygnięcia.



 



n/z: mielonka już w słoiczkach



 Uwaga: najlepiej zaopatrzyć się w słoiczki szersze, łatwiej się wtedy kroi. Mnie udało się kupić takie w Kauflandzie.



 



n/z: mielonka w słoiczkach gotowa do jedzenia



 

Przechowywanie: przechowuję w lodówce



 



n/z: zapasy przechowuję w lodówce



 Podajemy: tak jak wszystkie wędliny.



 



n/z: na śniadanie kanapka posmarowana majonezem, obłożona czosnkiem i
mielonką, a do tego jaglotto



 

Mielonka jest smaczna. Pięknie pachnie, otoczona jest smakowitą galaretką. Można ją pokroić w plastry i podać na półmisku tak jak i inne wędliny. Ja ją uwielbiam, uwielbia ją cała rodzina… Zresztą, jak się zacznie jeść swoje wyroby to te sklepowe śmierdzą mi… i już!




n/z: zapasy