Bloog Wirtualna Polska
Są 1 107 292 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Statystyki

Odwiedziny: 304313
Wpisy
  • komentarze: 504
Bloog istnieje od: 1407 dni

O mnie

O moim bloogu

Blog powstał kiedy okazało się, że cała rodzina ma różne alergie pokarmowe (mleko, gluten, białka jaj itp.). Chcieliśmy podzielić się swoimi doświadczeniami, odkryciami i boleściami. Są tu zmodyfikowa...

więcej...

Blog powstał kiedy okazało się, że cała rodzina ma różne alergie pokarmowe (mleko, gluten, białka jaj itp.). Chcieliśmy podzielić się swoimi doświadczeniami, odkryciami i boleściami. Są tu zmodyfikowane przepisy na tradycyjne (nie tylko) potrawy, w których zastosowaliśmy zamienniki dla podstawowych alergenów (bezmleczne, bezjajeczne, bezgluteczne). Są wpisy o problemach z AZS i drogą, jaką przychodzi przejść alergikowi pokarmowemu zanim dojdzie się do pewnej wiedzy. Pomagamy w ułożeniu jadłospisu, doradzamy, jakie wprowadzić do diety zastępniki uzupełniające witaminy i minerały, których organizm zostaje pozbawiony w wyniku diety wymagającej odstawienia danego pokarmu (mleko - wapń). Potrawy są proste, aby alergik pokarmowy czuł się normalny, a nie jak dziwadło i aby uprościć żywienie tak, aby żywić się tak mogła cała rodzina. Wszystkie pomysły omijają sztuczne dodatki i polepszacze smaku, kostki bulionowe oraz pojawiające się gotowce dla alergików itp. których alergicy powinni szczególnie unikać.

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Horoskop

Bliźnięta

Postanowisz dziś coś z tym zrobić i zaprosisz tę osobę na poważną rozmowę. Być może wiele to nie zmieni, ale rozmowa pomoże Ci w podjęciu decyzji. Prawdopodobnie postanowisz wreszcie znaleźć dodatkową pracę.

więcej na horoskop.wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Alergik.info
obserwuj mnie na Pinspire
Follow Me on Pinterest

/…/ co dla jednego jest pokarmem, to dla drugiego jest trucizną. /Lukrecjusz/

Alergia pokarmowa

DOMOWA MIELONKA

poniedziałek, 23 stycznia 2012 10:34
Skocz do komentarzy



DOMOWA MIELONKA



 To kolejne rozwiązanie mające zastąpić wędliny, z powodu konserwantów (azotyn sodu, sól peklowa, glutaminiam sodu). Robię samodzielnie pasztety, kiełbasę białą, piekę mięsa i kotleciki… Lubiłam też kiedyś bardzo mielonki, które są w sprzedaży, szczególnie przysmak angielski. Szukałam w Internecie przepisów, które by mi pomogły w przygotowaniu takiego przysmaku. Znalazłam różne, dokonałam modyfikacji i na zasadzie prób i błędów powstała ta pyszna mieloneczka, mniam, mniam...:-)



 DOMOWA MIELONKA



Składniki: 1,3 kg mięsa (karkówka, cielęcina, wołowina), 4 ząbki czosnku, sól, 4 łyżki żelatyny, 250 ml wody, pieprz naturalny.



 


n/z: Pierwszy etap przygotowywania mielonki z mięs: karczek, szynka…



 Wykonanie: Mięso mielimy + czosnek przeciśnięty przez praskę + sól + pieprz + żelatynę + zimną wodę – dokładnie wszystko mieszamy – wkładamy do słoików – pasteryzujemy 50 minut  – po tym czasie słoiki zostawiamy w garnku aż do ostygnięcia.



 



n/z: mielonka już w słoiczkach



 Uwaga: najlepiej zaopatrzyć się w słoiczki szersze, łatwiej się wtedy kroi. Mnie udało się kupić takie w Kauflandzie.



 



n/z: mielonka w słoiczkach gotowa do jedzenia



 

Przechowywanie: przechowuję w lodówce



 



n/z: zapasy przechowuję w lodówce



 Podajemy: tak jak wszystkie wędliny.



 



n/z: na śniadanie kanapka posmarowana majonezem, obłożona czosnkiem i
mielonką, a do tego jaglotto



 

Mielonka jest smaczna. Pięknie pachnie, otoczona jest smakowitą galaretką. Można ją pokroić w plastry i podać na półmisku tak jak i inne wędliny. Ja ją uwielbiam, uwielbia ją cała rodzina… Zresztą, jak się zacznie jeść swoje wyroby to te sklepowe śmierdzą mi… i już!




n/z: zapasy



 

Podziel się
oceń
5
2


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 07 marca 2013 13:51

    Samanta napisała, że mielonka wyszła jej pyszna. Jej wiadomość, gdzieś po drodze zniknęła... Pozdrawiam
    Samanta to "ryba16"

    autor nina_4

    blog: alergia-pokarmowa.bloog.pl

  • dodano: 07 marca 2013 13:47

    Witaj ryba16!
    Trzymam kciuki! Myślę, że ci wyjdzie i będzie smakować. Cała rodzina ja lubi

    autor nina_4

    blog: alergia-pokarmowa.bloog.pl

  • dodano: 05 marca 2013 19:07

    wyszła pyszna:) dzięki za przepis ,będę do Ciebie zaglądać :*

    autor samanta

    blog: ryba16

  • dodano: 04 marca 2013 9:18

    witam Cię, dziś robię twoją mieloneczkę. jutro napiszę jak wyszła.:)

    autor samanta

    blog: ryba16

  • dodano: 28 lutego 2013 10:56

    Witaj samanto!
    Ja używam żelatyny "na zimno" i wsypuję ją do mielonki, nie rozpuszczam, tylko mieszam z mięsem...:)

    autor nina_4

    blog: alergia-pokarmowa.bloog.pl

  • dodano: 28 lutego 2013 9:31

    witam czy żelatynę ma m rozpuścić czy wsypać do mięsa

    autor samanta

    blog: ryba16

  • dodano: 23 października 2012 1:06

    Witam Cie,dawno nie szperalam na stronach Twojego bloga,dzisiaj szukalam twojej bialej kielbaski,ale puscila oko do mnie Twoja pieczen rzymska i armia papryki.wiec jutro na zakupy po papryke i miesko.pozdawiam Cie goraco. ewa

    autor ewik

    blog: alergia pokarmowa

  • dodano: 22 września 2012 15:16

    Witaj ewik, fanko mojej domowej mielonki. Myśle, że więcej osób robi ją, tylko nie wszyscy o tym piszą...
    Dziękuję za twoje wpisy, bo to bardzo dla mnie ważne, które potrawy znalazły swoich wielbicieli. Pozdrawiam cię serdecznie

    autor NiNa-autorka bloga

    blog: alergia-pokarmowa.bloog.pl

  • dodano: 19 września 2012 18:04

    witaj Nina, dzisiaj znow robie nastepna[podwojna] porcje mieloneczki,dzisiaj lopateczka z szynka mmmocno majerankowa z duza iloscia czosnku.mmmnniam,weszlas wiec w nasze zycie na stale.pozdrawiam goraco.ewa.

    autor ewik

    blog: alergia pokarmowa

  • dodano: 28 sierpnia 2012 19:33

    Witaj ewik!
    Miło mi bardzo, że mielonka smakuje. Poszłaś dalej niż ja...Dzięki za te próby...Pomyslę o tym, aby zrobić sobie boczuś
    A pasztet? Mnie wyszedł pyszny, mięsny ale z zaznaczoną wątróbkową nutą smakową... Lubisz eksperymentować, może następny wyjdzie lepszy. Mój jest tak pyszny, że podjadam sam łyżeczką...
    Udanych eksperymentów kulinarnych życzę ci i zapraszam do odwiedzania mojego blogu

    autor nina_4

    blog: alergia-pokarmowa.bloog.pl

  • dodano: 28 sierpnia 2012 0:17

    Mieloneczka zagoscila u nas na dobre, a znia i TY ,ma tylko jedna wade,,,jest za doobrraaaa.Robilam juz z szynki,z golonki,z boczku i z lopatki, i z kazdego mieska jest przepyszna.Robilam kiedys pasztet z Twojego przepisu,ale dalam chyba za duzo watrobki i wyszedl taki sobie.Przymierzam sie teraz do bialej kielbaski.Pozdrawiam Cie goraco.E.

    autor ewik

    blog: alergia pokarmowa

  • dodano: 16 lipca 2012 13:16

    Dana: generalnie nie ma określonego czasu przechowywania, byleby była przechowywana w lodówce... ja miałam okazję trzymać ją najdłużej ok. 4 miesięcy (dłużej nie wytrzymało łakomstwo)...

    ewik: strasznie się cieszę, u mnie dzieci na wakacje przyjechały z wnuczką i też robi furorę... :)

    autor nina_4

    blog: blog-alergia.bloog.pl

  • dodano: 16 lipca 2012 0:50

    mieloneczka super,robie po raz drugi,wlasnie sie gotuja.Dzieki za przepis.pozdrawiam.

    autor ewik

  • dodano: 19 lutego 2012 15:21

    Już dawno chciałam zrobić taką mielonkę. Twój przepis bardzo mi odpowiada:)
    Czy sprawdziłaś, jak długo można ją przechowywać?
    Pozdrawiam

    autor dana

    blog: http://dancia.bloog.pl

  • dodano: 19 lutego 2012 11:54

    Muminkowa mamo, oczywiście, że można bez żelatyny zrobić tę pyszną mielonkę. Żelatyna nie jest tutaj konserwantem tylko lubimy to mięsko z galaretką. Z samego mielonego mięsa też jej trochę powstaje, ale malutko. Jest przepyszna, robi się ją szybko, polecam... Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do odwiedzin mojego bloga

    autor NiNa-autorka bloga

  • dodano: 15 lutego 2012 20:37

    Witam:)
    Mam pytanie- czy mielonka wyszłaby również bez żelatyny? Czym to wtedy zakonserwować i jak można przechowywać? Moja córeczka ma bardzo silną alergię, więc trochę się boję użyć żelatyny. Przepis jest świetny i wygląda smacznie.

    autor Muffinkowa Mama

    blog: http://dietabezmleczna.blogspot.com/

  • dodano: 24 stycznia 2012 20:20

    Witaj Zauberi Mielonka pyszna...mniam, mniam. Właśnie jadłam ją na kolcję, do tego kiszony ogórek...Pozdrawiam

    autor NiNa-autorka bloga

  • dodano: 23 stycznia 2012 16:00

    narobiłaś mi apetytu :), zacznę zbierać takie małe słoiczki żeby sobie mielonkę zrobić

    autor zauberi

    blog: niebieskapistacja.blox.pl/html

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

poniedziałek, 28 lipca 2014

Licznik odwiedzin:  304 313