Tradycyjne potrawy inaczej...

TORT - CIASTO BEZGLUTENOWE, BEZMLECZNE, BEZ BIAŁKA JAJKA

 

TORT - CIASTO BEZGLUTENOWE, BEZMLECZNE, BEZ BIAŁKA JAJKA

 

 Zainteresowanie jakim cieszą się przepisy na potrawy bezmleczne i bezglutenowe, a także bezjajeczne zmotywowało mnie to do podzielenia się pomysłem mojej córki na tort urodzinowy mojej wnuczki.

Jest on bezmleczny, bezglutenowy /ona nie może pszenicy/ i bez białka jajka, którego również nie może /na szczęście może żółtko/.

 

 TORT - CIASTO BEZGLUTENOWE, BEZMLECZNE, BEZ BIAŁKA JAJKA

 

 

n/z: gotowy torcik urodzinowy wzbudzał wielkie emocje :-)

 

- forma wielkości średniej, tortowa (średnica 22,5cm),

 - szklanki od drinków, szerokie i niskie.

 

 

Składniki: niepełna szklanka cukru, 1 margaryna (250g), 6 żółtek, 1 1/2 szklanki mąki (cała szklanka mąki gryczanej i pół szklanki mąki ryżowej), 3 łyżeczki proszku do pieczenia (nie super płaskie, ale nie szpiczaste), Posypka biała (ze zmielonych orzechów, mogą być mielone orzechy, przepis pod linkiem: http://blog-alergia.bloog.pl/id,6475779,title,BIALA-POSYPKA-z-pestek-dyniii-slonecznika-i-orzechow,index.html ) - 4-5 łyżek stołowych, woda gazowana (ważna jest gazowana, ponieważ zastępuje puszystość ciasta pochodzącą z białka jajka).

Uwaga: ciasto można modyfikować i zamiast mąki gryczanej używać innych mąk ...

 

Wykonanie: żółtka + cukier - ubić na kogel-mogel - dodawać margarynę i miksować + proszek do pieczenia + mąkę gryczaną i ryżową – miksować + Białą posypkę, kiedy robi się za gęste - wlewać ciutkę wody gazowanej - konsystencja na koniec jest gęsta, lejąca się powoli (gęstsza niż na naleśniki albo gofry) i mieszamy - wlewamy ciasto na wysmarowaną margaryną i wysypaną bezglutenową bułką tartą blaszkę - posypujemy białą posypką i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika - piec 30 minut (pod koniec dobrze zaglądać z patyczkiem, bo zależy jaki jest nasz piekarnik) - wyjmujemy i zdejmujemy brzeg tortownicy :-)

Ciasto ma wysokość 5,5-6 cm :) i świetnie wygląda :)

 

Jeśli ciasto ma być podane następnego dnia, dobrze jest przekroić ciasto jak ostygnie i obie połowy zawinąć oddzielnie w folię/reklamówki - wtedy nie wysycha i zachowuje odpowiednią wilgotność.

 

Krem: zamiast kremu, pomiędzy dwie warstwy dałam zmiksowane z niewielką ilością cukru nektarynki... Może być też być dżem, powidła...

 

n/z: pierwsza połowa tortu, posmarowana musem nektarynkowym 

 

Czekolada/polewa: tu wykorzystałam sprawdzony już wcześniej kilkakrotnie przepis stąd: http://dzismamochotena.blox.pl/2011/04/Bananella-czyli-pyszny-krem-bananowo-czekoladowy.html

jedyną różnicą, którą wprowadziłam było dodanie zamiast kakao miazgi kakaowej: http://sklep.manufakturaczekolady.pl/p/2/6/miazga-kakaowa-100-250g--do-wypiekow.html, która składa się ze zmielonego, czystego ziarna kakaowca, więc unikamy ewentualnych obaw, czy zawiera gluten, czy też nie, ponieważ nie ma w sprzedaży kakao z oznaczeniem "bez glutenu”, poza tym nie ma konserwantów, ani żadnych innych dodatków. Jako dodatkową jej zaletę można dodać również to, że jest mocno wydajna....

Polewę zrobiłam dzień wcześniej i wstawiłam do lodówki, żeby odpowiednio stężała.

 

n/z: tak wygląda przekrojone ciasto, jak widać jest puszyste i delikatne

 

Mleko kokosowe (2 puszki po 400 ml), wstawić do lodówki na stojąco, aby oddzielić warstwę mleka od "śmietanki".

- W dniu podania ciasta nałożyć pomiędzy dwie główne warstwy mus nektarynkowy, złożyć całość i posmarować Bananellą.

- Zebrać z mleka kokosowego śmietankę (OSTROŻNIE, żeby nie dodać tej "lejącej" się części mleka) i ubić śmietankę. Nie dodawać cukru. Samo ciasto i bananella są wystarczająco słodkie :) Potem wyciąć rożek z woreczka foliowego... i ozdobić ciasto...

- Resztę mleka kokosowego (tę płynną część) można wykorzystać gotując na nim budyń (jest pyszny)…

 

n/z: a tak wygląda gotowy tort w przekroju (czyli po rozpoczęciu uczty hi hi…)

 

Jest kruche, ale nie za bardzo. Delikatne i w życiu nikt by nie powiedział, że nie zawiera grama glutenu ani mleka... ani po wyglądzie, ani po smaku.... Polecam przepis gorąco wszystkim, których bliscy mają problemy z alergią, a którzy chcieliby cieszyć się prawdziwym tortem lub ciastem przy wszelkich uroczystościach, zwłaszcza, że ciasto nie jest mokre i wilgotne, jak większość ciast bezglutenowych.....