Bloog Wirtualna Polska
Są 1 107 124 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Statystyki

Odwiedziny: 303543
Wpisy
  • komentarze: 504
Bloog istnieje od: 1405 dni

O mnie

O moim bloogu

Blog powstał kiedy okazało się, że cała rodzina ma różne alergie pokarmowe (mleko, gluten, białka jaj itp.). Chcieliśmy podzielić się swoimi doświadczeniami, odkryciami i boleściami. Są tu zmodyfikowa...

więcej...

Blog powstał kiedy okazało się, że cała rodzina ma różne alergie pokarmowe (mleko, gluten, białka jaj itp.). Chcieliśmy podzielić się swoimi doświadczeniami, odkryciami i boleściami. Są tu zmodyfikowane przepisy na tradycyjne (nie tylko) potrawy, w których zastosowaliśmy zamienniki dla podstawowych alergenów (bezmleczne, bezjajeczne, bezgluteczne). Są wpisy o problemach z AZS i drogą, jaką przychodzi przejść alergikowi pokarmowemu zanim dojdzie się do pewnej wiedzy. Pomagamy w ułożeniu jadłospisu, doradzamy, jakie wprowadzić do diety zastępniki uzupełniające witaminy i minerały, których organizm zostaje pozbawiony w wyniku diety wymagającej odstawienia danego pokarmu (mleko - wapń). Potrawy są proste, aby alergik pokarmowy czuł się normalny, a nie jak dziwadło i aby uprościć żywienie tak, aby żywić się tak mogła cała rodzina. Wszystkie pomysły omijają sztuczne dodatki i polepszacze smaku, kostki bulionowe oraz pojawiające się gotowce dla alergików itp. których alergicy powinni szczególnie unikać.

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Horoskop

Bliźnięta

Nie zajmuj się drobiazgami i sprawami pochłaniającymi dużo czasu. Skoncentruj się na tym, co dla Ciebie naprawdę ważne. Nie martw się wszystkim, pamiętaj, że w razie potrzeby masz przyjaciół i rodzinę. Pod koniec tego sobotniego dnia odzyskasz spokój i pogodę ducha.

więcej na horoskop.wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Alergik.info
obserwuj mnie na Pinspire
Follow Me on Pinterest

/…/ co dla jednego jest pokarmem, to dla drugiego jest trucizną. /Lukrecjusz/

Alergia pokarmowa

TORT - CIASTO BEZGLUTENOWE, BEZMLECZNE, BEZ BIAŁKA JAJKA

sobota, 27 sierpnia 2011 17:48
Skocz do komentarzy

 

TORT - CIASTO BEZGLUTENOWE, BEZMLECZNE, BEZ BIAŁKA JAJKA

 

 Zainteresowanie jakim cieszą się przepisy na potrawy bezmleczne i bezglutenowe, a także bezjajeczne zmotywowało mnie to do podzielenia się pomysłem mojej córki na tort urodzinowy mojej wnuczki.

Jest on bezmleczny, bezglutenowy /ona nie może pszenicy/ i bez białka jajka, którego również nie może /na szczęście może żółtko/.

 

 TORT - CIASTO BEZGLUTENOWE, BEZMLECZNE, BEZ BIAŁKA JAJKA

 

 

n/z: gotowy torcik urodzinowy wzbudzał wielkie emocje :-)

 

- forma wielkości średniej, tortowa (średnica 22,5cm),

 - szklanki od drinków, szerokie i niskie.

 

 

Składniki: niepełna szklanka cukru, 1 margaryna (250g), 6 żółtek, 1 1/2 szklanki mąki (cała szklanka mąki gryczanej i pół szklanki mąki ryżowej), 3 łyżeczki proszku do pieczenia (nie super płaskie, ale nie szpiczaste), Posypka biała (ze zmielonych orzechów, mogą być mielone orzechy, przepis pod linkiem: http://blog-alergia.bloog.pl/id,6475779,title,BIALA-POSYPKA-z-pestek-dyniii-slonecznika-i-orzechow,index.html ) - 4-5 łyżek stołowych, woda gazowana (ważna jest gazowana, ponieważ zastępuje puszystość ciasta pochodzącą z białka jajka).

Uwaga: ciasto można modyfikować i zamiast mąki gryczanej używać innych mąk ...

 

Wykonanie: żółtka + cukier - ubić na kogel-mogel - dodawać margarynę i miksować + proszek do pieczenia + mąkę gryczaną i ryżową – miksować + Białą posypkę, kiedy robi się za gęste - wlewać ciutkę wody gazowanej - konsystencja na koniec jest gęsta, lejąca się powoli (gęstsza niż na naleśniki albo gofry) i mieszamy - wlewamy ciasto na wysmarowaną margaryną i wysypaną bezglutenową bułką tartą blaszkę - posypujemy białą posypką i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika - piec 30 minut (pod koniec dobrze zaglądać z patyczkiem, bo zależy jaki jest nasz piekarnik) - wyjmujemy i zdejmujemy brzeg tortownicy :-)

Ciasto ma wysokość 5,5-6 cm :) i świetnie wygląda :)

 

Jeśli ciasto ma być podane następnego dnia, dobrze jest przekroić ciasto jak ostygnie i obie połowy zawinąć oddzielnie w folię/reklamówki - wtedy nie wysycha i zachowuje odpowiednią wilgotność.

 

Krem: zamiast kremu, pomiędzy dwie warstwy dałam zmiksowane z niewielką ilością cukru nektarynki... Może być też być dżem, powidła...

 

n/z: pierwsza połowa tortu, posmarowana musem nektarynkowym 

 

Czekolada/polewa: tu wykorzystałam sprawdzony już wcześniej kilkakrotnie przepis stąd: http://dzismamochotena.blox.pl/2011/04/Bananella-czyli-pyszny-krem-bananowo-czekoladowy.html

jedyną różnicą, którą wprowadziłam było dodanie zamiast kakao miazgi kakaowej: http://sklep.manufakturaczekolady.pl/p/2/6/miazga-kakaowa-100-250g--do-wypiekow.html, która składa się ze zmielonego, czystego ziarna kakaowca, więc unikamy ewentualnych obaw, czy zawiera gluten, czy też nie, ponieważ nie ma w sprzedaży kakao z oznaczeniem "bez glutenu”, poza tym nie ma konserwantów, ani żadnych innych dodatków. Jako dodatkową jej zaletę można dodać również to, że jest mocno wydajna....

Polewę zrobiłam dzień wcześniej i wstawiłam do lodówki, żeby odpowiednio stężała.

 

n/z: tak wygląda przekrojone ciasto, jak widać jest puszyste i delikatne

 

Mleko kokosowe (2 puszki po 400 ml), wstawić do lodówki na stojąco, aby oddzielić warstwę mleka od "śmietanki".

- W dniu podania ciasta nałożyć pomiędzy dwie główne warstwy mus nektarynkowy, złożyć całość i posmarować Bananellą.

- Zebrać z mleka kokosowego śmietankę (OSTROŻNIE, żeby nie dodać tej "lejącej" się części mleka) i ubić śmietankę. Nie dodawać cukru. Samo ciasto i bananella są wystarczająco słodkie :) Potem wyciąć rożek z woreczka foliowego... i ozdobić ciasto...

- Resztę mleka kokosowego (tę płynną część) można wykorzystać gotując na nim budyń (jest pyszny)…

 

n/z: a tak wygląda gotowy tort w przekroju (czyli po rozpoczęciu uczty hi hi…)

 

Jest kruche, ale nie za bardzo. Delikatne i w życiu nikt by nie powiedział, że nie zawiera grama glutenu ani mleka... ani po wyglądzie, ani po smaku.... Polecam przepis gorąco wszystkim, których bliscy mają problemy z alergią, a którzy chcieliby cieszyć się prawdziwym tortem lub ciastem przy wszelkich uroczystościach, zwłaszcza, że ciasto nie jest mokre i wilgotne, jak większość ciast bezglutenowych.....

 

 

Podziel się
oceń
1
0




Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 20 lipca 2014 17:35

    Paulina27, to tylko krem jest czekoladowy, ciasto jest bez kakao. Krem możesz zrobić inny...taki, jaki lubicie :)

    autor nina_4

    blog: alergia-pokarmowa.bloog.pl

  • dodano: 17 lipca 2014 15:20

    Przepis super tylko moja córka równez nie może kakao moge zastąpi czyms innym? ma alergie na mleko i przetwory mleczne, białko jaja, kakao, czekolady itd

    autor Paulina27

  • dodano: 26 maja 2012 15:07

    Lenko,
    już poprawiłam, troszkę źle to ujęłam, chodzi o dodanie do ciasta kilku łyżek posypki, żeby smak był lekko orzechowy, a ciasto ma być lejące po dodaniu posypki oczywiście, czyli kiedy wlewamy je do formy, oczywiście tak jak podkreśliłam to przypomnę - lejące, ale gęstsze niż na naleśniki lub gofry....
    smacznego :)
    Jeśli nie chcę, aby ciasto było za słodkie, nasączam warstwy gotowego ciasta wodą z cytryną lekko...

    autor nina_4

    blog: blog-alergia.bloog.pl

  • dodano: 22 maja 2012 13:23

    ILE TEJ POSYPKI DO CIASTA? CZY LEJACE MA BYC PRZED CZY PO DODANIU POSYPKI?

    autor LENA

  • dodano: 17 grudnia 2011 10:30

    Karolciakm, sorry, że dopiero dziś przeczytałam. Margarynę dodaję miękką o temperaturze pokojowej (nie rozpuszczoną, bo wyjdzie babka ).Mam nadzieję, że tort wyjdzie wspaniały... Pozdrawiam

    autor NiNa-autorka bloga

  • dodano: 15 grudnia 2011 22:30

    Witam
    Chciałam zapytać czy margarynę się rozpuszcza czy ma być miękka? Liczę na szybką odpowiedź bo jutro muszę upiec blaty do tortu dla alergika!!!

    Będę wdzięczna za pomoc!

    autor karolciakam

  • dodano: 21 września 2011 21:15

    Pani Nino tort wyszedł piękny! :D

    autor peligrosa

    blog: alergia-pokarmowa-u-doroslych.bloog.pl/

  • dodano: 28 sierpnia 2011 16:43

    Ania, pinkcake pozdrawiam Odwiedziłam wasze blogi. Znalazłam tam wiele ciekawych pomysłów, z których mogę skorzystać poddając je modyfikacji. Bedę tam systematycznie zaglądać

    autor NiNa-autorka bloga

    blog: blog-alergia.bloog.pl/

  • dodano: 27 sierpnia 2011 20:53

    Witaj, moje dzieci mają alergię na mleko krowie i jajka. Zapraszam do mnie, może znajdziesz coś dla Ciebie. Choć używam mleka koziego, możesz je zastąpić owsianym lub sojowym, czasem też piekę bez pszenicy.
    Pozdrawiam serdecznie!

    autor pinkcake

    blog: pinkcake.blox.pl/html

  • dodano: 27 sierpnia 2011 19:30

    Wspaniały tort! Pozdrawiam:)
    http://bajkorada.blogspot.com

    autor Ania

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

sobota, 26 lipca 2014

Licznik odwiedzin:  303 543