POTRAWY DLA ALERGIKÓW

SUSHI PO POLSKU

 

SUSHI PO POLSKU

 

Sushi, ta potrawa zrobiła ostatnio w Polsce dużą karierę. Mnie wystarczyło, kiedy dowiedziałam się, iż oryginalną potrawę japońską przygotowuje się z surowej ryby… bleeee. Nie zjem nic surowego z mięsa. Moje zainteresowanie dla tej potrawy było zerowe. Jednak do czasu. Moja koleżanka, nazywam ją BB od jej inicjałów, zrobiła tę potrawę z łososia, a fotki umieściła na NK. Skomentowałam, że nie jem… Naraziłam się na komentarz: /…/ ale wiocha, ale wiocha… To chyba całkowicie nietrafna opinia… Nie bądźmy małostkowi;)

Dziś dowiedziałam się z opublikowanego artykułu, że prawdziwe sushi mogą trawić tylko Japończycy, mają odpowiedni enzym, którego my nie mamy… No!!!

 

Informacja pod linkiem:

 

http://odkrywcy.pl/kat,1013295,title,Sushi-tylko-dla-Japonczykow,wid,13153050,wiadomosc.html?smg4sticaid=6bd29

 

Postanowiłam być trendy i uwzględniając nasze „europejskie enzymy”;) postanowiłam zrobić tę potrawę… ale po polsku (pomysł zaczerpnęłam skądś z Internetu, zmodyfikowałam pod kubki smakowe mojej rodziny i na potrzeby diety bezglutenowo-bezmlecznej).

 

SUSHI PO POLSKU

 

Składniki: 1 wędzona makrela, 2 ogórki świeże /węże/, 1 pęczek cebuli dymki ze szczypiorkiem, sól, pieprz, majonez.

 

 

 

 

Wykonanie: Makrelę obrać z skóry i ości – włożyć do miski + szczypiorek drobno pokrojony + sól + pieprz czarny + majonez – wymieszać – dosmaczyć jeśli trzeba - ogórki dokładnie umyć – pokroić w 4 cm słupki – skórkę cieniutko „ostrugać” tworząc dekoracyjne paski – wydrążyć nasienie ogórka – powstałe miejsca wypełniać rybną masą – schłodzić w lodówce.

 

 

Podawać: z pieczywem bezglutenowym, ugotowanym ryżem, do pieczonego mięsa, jako przystawka na przyjęciu okazjonalnym. Dobrze sprawdza się też na kanapkach do pracy, w podróż /kroimy sushi w plastry i okładamy kanapki jak wędliną…

 

 

Sushi pyszne, a najbardziej podoba mi się w nim też to, że można popuszczać wodze naszej kulinarnej fantazji i modyfikować je do woli… W dodatku jest to potrawa na tyle uniwersalna, że zje ją większość ludzi (włączywszy dzieci), niezależnie od preferencji smakowych, które przy prawdziwym sushi dzielą ich na pół – tych co je uwielbiają i tych, którzy by go nie tknęli…

 

przepisy kulinarne Serwis kulinarny - Katalog Smaków
(function(d, s, id) {var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/sdk.js#xfbml=1&appId=212341158795325&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));