POTRAWY DLA ALERGIKÓW

KRAKERSY BEZGLUTENOWE

 

KRAKERSY BEZGLUTENOWE

 

Mało jest na rynku tego typu przegryzek, bo albo za dużo tłuszczu, albo dodawany jest glutaminian sodu, a jak nie jedno i drugie to mają masę cukru, a przede wszystkim robione są na mące z glutenem. Postanowiłam upiec krakersy całkowicie bezglutenowe. Są świetne w podróż, na działkę, majówkę, popołudniowe spotkanie na balkonie i na okazjonalne spotkania.

No i przede wszystkim zawierają witaminy z grupy B, dużo błonnika i są smaczne…

 

KRAKERSY BEZGLUTENOWE

 

 

SKŁADNIKI:

1 szklanka mąki /ryżowa, gryczana, orzechowa/, 3/4 szklanki mielonych pestek dyni i słonecznika, 1/3 szklanki mleka kokosowego albo wody, 5 dag margaryny bezlaktozowej, ok. 2 łyżki majonezu, 2 jajka, ½ łyżeczki cukru, ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli, ulubione przyprawy.

 

 

WYKONANIE:

mieszamy wszystkie suche składniki + margarynę + majonez + żółtko + piana z białka + cukier + sól + mleczko kokosowe lub wodę + proszek do ciasta + przyprawy /ja dałam odrobinę curry i Posypkę zieloną/ - dokładnie wymieszać łyżką – kłaść łyżeczką „kopki” ciasta na posmarowaną oliwą blaszkę w odległości ok. 3 cm jedna od drugiej - pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni na złocisto-brązowy kolor.

 

 

UWAGA:

gdyby ciasto było zbyt gęste, wtedy można robić placuszki ręką i piec tak samo.

 

 

Podawać: można tak jak tradycyjne krakersy. Ja podaję z czystym czerwonym barszczykiem zamiast zupy do dwudaniowego obiadu lub jako przegryzka na towarzyskim spotkaniu popołudniowym. Można je też podawać jako małe kanapeczki posmarowane bezlaktozową margaryną, majonezem /masłem jak ktoś może/, obłożone kolorowymi składnikami, w zależności od pory roku…

 

 

 

 

Coraz więcej osób ma jakieś zakazy, a to nie może kawy po południu, inni herbaty, jeszcze inni słodkiego… Te krakersy z czystym barszczykiem godzą gusta i możliwości zdrowotne prawie wszystkich.

n/z: Krakers z masłem bezglutenowym i bezlaktozowym posmarowany domowymi bezukrowymi powidłami z jabłka, moreli i cukinii 

 

 

 

 

przepisy kulinarne Serwis kulinarny - Katalog Smaków
(function(d, s, id) {var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/sdk.js#xfbml=1&appId=212341158795325&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));