Tradycyjne potrawy inaczej...

PIEROGI ODGRZEWANE NA CEBULOWEJ PIERZYNCE

 

PIEROGI ODGRZEWANE NA CEBULOWEJ PIERZYNCE

 

No cóż Bezglutki, święta trwają, dla niektórych to pierwsze takie inne święta, dla mnie też… Narobiłam pierogów z kapustą i z grzybami, pierogów staropolskich z ziemniakami i kaszą gryczaną, uszek do barszczu. Ciasto wg przepisu z naszego czasopisma „Bez Glutenu”, 2010, nr 2, s. 16, jest super, proszę tylko stosować się do zaleceń.

 

Wigilia minęła, mimo zakazu potraw z glutenem i mlekiem , potraw było 12 i większość tradycyjna. Ino pierogów i uszek zostało dużo. Ciasto nasze jest w smaku „królewskie”, ale delikatne jak młoda księżniczka ;-). Nie da się go ogrzać na wrzątku, nie da się opiec na patelni/wszystko się rozleci/, ale jest sposób, który nazwałam:

 

 

PIEROGI ODGRZEWANE NA CEBULOWEJ PIERZYNCE

 

n/z: Pierogi odgrzane na cebulowej pierzynce + czysty barszczyk czerwony

 

Składniki: pierogi, oliwa, cebula, pieprz ziołowy, sól, woda

 

n/z: Pierogi, uszka...resztka z Wigilii...

 

Wykonanie: na patelnię wlać oliwę + cebula pokrojona w kostkę – zeszklić by ładnie pachniała + wody tyle, by w połowie przykryła cebulę – dusić pod przykryciem, aby woda wyparowała – pod koniec duszenia + pieprz ziołowy – zamieszać i jeszcze chwile poddusić - na pierzynce ułożyć pierogi, uszka – przykryć pokrywką – dusić 5-10 minut na najwolniejszym ogniu - wyjąć delikatnie i ułożyć na półmisku.

 

n/z: Pierogi odgrzewają się na cebulowej pierzynce

 

Podawać: jako świąteczne danie obiadowe z czystym barszczykiem. Jeśli ktoś jeszcze nie czuje się przejedzony to różne sałatki do tego też pasują. Moi dokładają sobie do tego kapustę wigilijną, nazywam tę potrawę „bigosem wigilijnym”.

 

n/z: Gotowa kolacja

 

Ja użyłam jeszcze dodatkowo irlandzkiego masła dla Bezglutków i Bezmlecznych „Puree dairy free sunflower” z dodatkiem omega 3, ale i bez niego ten sposób;-) ogrzewania pierogów, wszelkich klusek i makaronów też jest ekstra, bo potrawa jest smaczna i sprytnie ukrywa, że jest to „odgrzewka” .