Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 107 658 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Statystyki

Odwiedziny: 308943
Wpisy
  • komentarze: 506
Bloog istnieje od: 1411 dni

O mnie

O moim bloogu

Blog powstał kiedy okazało się, że cała rodzina ma różne alergie pokarmowe (mleko, gluten, białka jaj itp.). Chcieliśmy podzielić się swoimi doświadczeniami, odkryciami i boleściami. Są tu zmodyfikowa...

więcej...

Blog powstał kiedy okazało się, że cała rodzina ma różne alergie pokarmowe (mleko, gluten, białka jaj itp.). Chcieliśmy podzielić się swoimi doświadczeniami, odkryciami i boleściami. Są tu zmodyfikowane przepisy na tradycyjne (nie tylko) potrawy, w których zastosowaliśmy zamienniki dla podstawowych alergenów (bezmleczne, bezjajeczne, bezgluteczne). Są wpisy o problemach z AZS i drogą, jaką przychodzi przejść alergikowi pokarmowemu zanim dojdzie się do pewnej wiedzy. Pomagamy w ułożeniu jadłospisu, doradzamy, jakie wprowadzić do diety zastępniki uzupełniające witaminy i minerały, których organizm zostaje pozbawiony w wyniku diety wymagającej odstawienia danego pokarmu (mleko - wapń). Potrawy są proste, aby alergik pokarmowy czuł się normalny, a nie jak dziwadło i aby uprościć żywienie tak, aby żywić się tak mogła cała rodzina. Wszystkie pomysły omijają sztuczne dodatki i polepszacze smaku, kostki bulionowe oraz pojawiające się gotowce dla alergików itp. których alergicy powinni szczególnie unikać.

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Horoskop

Bliźnięta

Wspaniały dzień na rozmyślania, na snucie planów. Samopoczucie i dobry nastrój powinien Ci dopisać. Ten piątek należy tylko do Ciebie, nie zmarnuj go na smutki. Pomyśl zawczasu o spotkaniach z przyjaciółmi, a szczegóły uzgodnij z najlepszą koleżanką.

więcej na horoskop.wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Alergik.info
obserwuj mnie na Pinspire
Follow Me on Pinterest

/…/ co dla jednego jest pokarmem, to dla drugiego jest trucizną. /Lukrecjusz/

Alergia pokarmowa

PIEROGI ODGRZEWANE NA CEBULOWEJ PIERZYNCE

sobota, 25 grudnia 2010 17:22
Skocz do komentarzy

 

PIEROGI ODGRZEWANE NA CEBULOWEJ PIERZYNCE

 

No cóż Bezglutki, święta trwają, dla niektórych to pierwsze takie inne święta, dla mnie też… Narobiłam pierogów z kapustą i z grzybami, pierogów staropolskich z ziemniakami i kaszą gryczaną, uszek do barszczu. Ciasto wg przepisu z naszego czasopisma „Bez Glutenu”, 2010, nr 2, s. 16, jest super, proszę tylko stosować się do zaleceń.

 

Wigilia minęła, mimo zakazu potraw z glutenem i mlekiem , potraw było 12 i większość tradycyjna. Ino pierogów i uszek zostało dużo. Ciasto nasze jest w smaku „królewskie”, ale delikatne jak młoda księżniczka ;-). Nie da się go ogrzać na wrzątku, nie da się opiec na patelni/wszystko się rozleci/, ale jest sposób, który nazwałam:

 

 

PIEROGI ODGRZEWANE NA CEBULOWEJ PIERZYNCE

 

n/z: Pierogi odgrzane na cebulowej pierzynce + czysty barszczyk czerwony

 

Składniki: pierogi, oliwa, cebula, pieprz ziołowy, sól, woda

 

n/z: Pierogi, uszka...resztka z Wigilii...

 

Wykonanie: na patelnię wlać oliwę + cebula pokrojona w kostkę – zeszklić by ładnie pachniała + wody tyle, by w połowie przykryła cebulę – dusić pod przykryciem, aby woda wyparowała – pod koniec duszenia + pieprz ziołowy – zamieszać i jeszcze chwile poddusić - na pierzynce ułożyć pierogi, uszka – przykryć pokrywką – dusić 5-10 minut na najwolniejszym ogniu - wyjąć delikatnie i ułożyć na półmisku.

 

n/z: Pierogi odgrzewają się na cebulowej pierzynce

 

Podawać: jako świąteczne danie obiadowe z czystym barszczykiem. Jeśli ktoś jeszcze nie czuje się przejedzony to różne sałatki do tego też pasują. Moi dokładają sobie do tego kapustę wigilijną, nazywam tę potrawę „bigosem wigilijnym”.

 

n/z: Gotowa kolacja

 

Ja użyłam jeszcze dodatkowo irlandzkiego masła dla Bezglutków i Bezmlecznych „Puree dairy free sunflower” z dodatkiem omega 3, ale i bez niego ten sposób;-) ogrzewania pierogów, wszelkich klusek i makaronów też jest ekstra, bo potrawa jest smaczna i sprytnie ukrywa, że jest to „odgrzewka” .

 

Podziel się
oceń
1
0




Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 02 stycznia 2011 16:04

    Dzięki entre za odwiedziny. Są pyszne

    autor NiNa-autorka bloga

  • dodano: 02 stycznia 2011 14:40

    żałuję, że to nie u mnie się zmaterializowało, pysznie się czyta i widzi|:-)

    autor entre

  • dodano: 26 grudnia 2010 21:32

    Jest to pyszne danie... Zmysł praktyczny mi podpowida, że za rak zrobię dzień wcześniej /rozładowuje natłok prac w ostatni dzień/ pierogi, by je podać na wigilię na takiej "pierzynce"... mniam, mniam

    autor NiNa-autorka bloga

  • dodano: 26 grudnia 2010 17:14

    UWAGA !!! Ostrzeżenie - jeśli ktoś to zrobi obje się NIEPRZYZWOICIE. Ledwie oddycham, więcej nie odgrzeje inaczej pierogów i uszek, takie to przepyszne... Boskie.... Niebo w gębie... :)

    autor gigi_26

    blog: gigi999.bloog.pl/

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

piątek, 1 sierpnia 2014

Licznik odwiedzin:  308 943