Bloog Wirtualna Polska
Są 1 106 692 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Statystyki

Odwiedziny: 301324
Wpisy
  • komentarze: 496
Bloog istnieje od: 1401 dni

O mnie

O moim bloogu

Blog powstał kiedy okazało się, że cała rodzina ma różne alergie pokarmowe (mleko, gluten, białka jaj itp.). Chcieliśmy podzielić się swoimi doświadczeniami, odkryciami i boleściami. Są tu zmodyfikowa...

więcej...

Blog powstał kiedy okazało się, że cała rodzina ma różne alergie pokarmowe (mleko, gluten, białka jaj itp.). Chcieliśmy podzielić się swoimi doświadczeniami, odkryciami i boleściami. Są tu zmodyfikowane przepisy na tradycyjne (nie tylko) potrawy, w których zastosowaliśmy zamienniki dla podstawowych alergenów (bezmleczne, bezjajeczne, bezgluteczne). Są wpisy o problemach z AZS i drogą, jaką przychodzi przejść alergikowi pokarmowemu zanim dojdzie się do pewnej wiedzy. Pomagamy w ułożeniu jadłospisu, doradzamy, jakie wprowadzić do diety zastępniki uzupełniające witaminy i minerały, których organizm zostaje pozbawiony w wyniku diety wymagającej odstawienia danego pokarmu (mleko - wapń). Potrawy są proste, aby alergik pokarmowy czuł się normalny, a nie jak dziwadło i aby uprościć żywienie tak, aby żywić się tak mogła cała rodzina. Wszystkie pomysły omijają sztuczne dodatki i polepszacze smaku, kostki bulionowe oraz pojawiające się gotowce dla alergików itp. których alergicy powinni szczególnie unikać.

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Horoskop

Bliźnięta

Może się okazać, że brakuje Ci cierpliwości. Na wszelki wypadek nie traktuj tego jako swojej przypadłości, po prostu spróbuj jeszcze raz, może Ci się uda. Zwłaszcza, że odczujesz potrzebę uporządkowania swojego życia i otoczenia

więcej na horoskop.wp.pl

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Alergik.info
obserwuj mnie na Pinspire
Follow Me on Pinterest

/…/ co dla jednego jest pokarmem, to dla drugiego jest trucizną. /Lukrecjusz/

Alergia pokarmowa

PIEROGI ODGRZEWANE NA CEBULOWEJ PIERZYNCE

sobota, 25 grudnia 2010 17:22
Skocz do komentarzy

 

PIEROGI ODGRZEWANE NA CEBULOWEJ PIERZYNCE

 

No cóż Bezglutki, święta trwają, dla niektórych to pierwsze takie inne święta, dla mnie też… Narobiłam pierogów z kapustą i z grzybami, pierogów staropolskich z ziemniakami i kaszą gryczaną, uszek do barszczu. Ciasto wg przepisu z naszego czasopisma „Bez Glutenu”, 2010, nr 2, s. 16, jest super, proszę tylko stosować się do zaleceń.

 

Wigilia minęła, mimo zakazu potraw z glutenem i mlekiem , potraw było 12 i większość tradycyjna. Ino pierogów i uszek zostało dużo. Ciasto nasze jest w smaku „królewskie”, ale delikatne jak młoda księżniczka ;-). Nie da się go ogrzać na wrzątku, nie da się opiec na patelni/wszystko się rozleci/, ale jest sposób, który nazwałam:

 

 

PIEROGI ODGRZEWANE NA CEBULOWEJ PIERZYNCE

 

n/z: Pierogi odgrzane na cebulowej pierzynce + czysty barszczyk czerwony

 

Składniki: pierogi, oliwa, cebula, pieprz ziołowy, sól, woda

 

n/z: Pierogi, uszka...resztka z Wigilii...

 

Wykonanie: na patelnię wlać oliwę + cebula pokrojona w kostkę – zeszklić by ładnie pachniała + wody tyle, by w połowie przykryła cebulę – dusić pod przykryciem, aby woda wyparowała – pod koniec duszenia + pieprz ziołowy – zamieszać i jeszcze chwile poddusić - na pierzynce ułożyć pierogi, uszka – przykryć pokrywką – dusić 5-10 minut na najwolniejszym ogniu - wyjąć delikatnie i ułożyć na półmisku.

 

n/z: Pierogi odgrzewają się na cebulowej pierzynce

 

Podawać: jako świąteczne danie obiadowe z czystym barszczykiem. Jeśli ktoś jeszcze nie czuje się przejedzony to różne sałatki do tego też pasują. Moi dokładają sobie do tego kapustę wigilijną, nazywam tę potrawę „bigosem wigilijnym”.

 

n/z: Gotowa kolacja

 

Ja użyłam jeszcze dodatkowo irlandzkiego masła dla Bezglutków i Bezmlecznych „Puree dairy free sunflower” z dodatkiem omega 3, ale i bez niego ten sposób;-) ogrzewania pierogów, wszelkich klusek i makaronów też jest ekstra, bo potrawa jest smaczna i sprytnie ukrywa, że jest to „odgrzewka” .

 

Podziel się
oceń
1
0




Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 02 stycznia 2011 16:04

    Dzięki entre za odwiedziny. Są pyszne

    autor NiNa-autorka bloga

  • dodano: 02 stycznia 2011 14:40

    żałuję, że to nie u mnie się zmaterializowało, pysznie się czyta i widzi|:-)

    autor entre

  • dodano: 26 grudnia 2010 21:32

    Jest to pyszne danie... Zmysł praktyczny mi podpowida, że za rak zrobię dzień wcześniej /rozładowuje natłok prac w ostatni dzień/ pierogi, by je podać na wigilię na takiej "pierzynce"... mniam, mniam

    autor NiNa-autorka bloga

  • dodano: 26 grudnia 2010 17:14

    UWAGA !!! Ostrzeżenie - jeśli ktoś to zrobi obje się NIEPRZYZWOICIE. Ledwie oddycham, więcej nie odgrzeje inaczej pierogów i uszek, takie to przepyszne... Boskie.... Niebo w gębie... :)

    autor gigi_26

    blog: gigi999.bloog.pl/

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

środa, 23 lipca 2014

Licznik odwiedzin:  301 324